Amber’s log #2

De Beldert.

Mijn logboekgegevens:

Duiknr: 10                           Datum: 2 augustus 2015

Plaats: De Beldert

Op zondag 2 augustus 2015 zijn wij met Brabant Sealand diving wezen duiken in De Beldert. Dit ligt in Zoelen aan de Zoelense Zandweg 1, vlakbij Tiel. Aan de ene kant van de plas is het een duikstek, aan de andere kant ligt het zogenaamde ‘’Beldert Beach’’. Hier staan ook allemaal Wipe Out hindernissen maar daar gaan we het niet over hebben want wij kwamen voor het duiken.

De plas is ongeveer 25 meter diep met een gemiddeld zicht van 4 -12 meter. Er is een zandbodem en er is geen stroming. Bij deze plas heb je geen vergunning nodig, uiteraard wel een geldig brevet. De plas is ook geschikt voor verschillende opleidingen. In de plas liggen diverse objecten, grote en kleinere. Zo ligt er een cockpit van een Boeing 707 en een wrak van een boot maar er ligt ook een auto te water en wat beelden. Er liggen ook op 3 dieptes platformen in het water. Ook zit er redelijk wat leven in het water van grote scholen kleine vis tot een steur en snoeken. Tegen een prijs van 2,50 per persoon heb je een dagentree voor de duikstek.
Bij de stek zit een vulstation en een winkel waar ze allerlei duikmateriaal verkopen. Let wel op, honden zijn verboden bij deze duikstek.

Wij kwamen zondag om 10 uur aan bij de plas. Deze was echter al om 9 uur open dus was er geen plek meer op de verharde parkeerplaats maar direct aangelegen ligt een grasveld waar ook genoeg auto’s kunnen parkeren. Toen de club compleet was, kregen we een korte briefing aan het water. Ik zag direct dat het water erg helder was. Ik kon vanaf de steiger de bodem zien.

Er werd ons verteld over de objecten in het water. Ik wou graag naar de cockpit en het wrak, die tussen de 15 en 20 meter liggen, maar toen we hoorden dat het daar slechts 7 graden zou zijn hield dat voor mij op aangezien ik met een 7mm natpak duik en ik het enorm snel koud heb.

Alle objecten zijn onderwater verbonden met lijnen. Zo kun je boven water makkelijk je duik plannen en onder water makkelijk dat plan volgen. De ligging van de objecten zijn ook boven water zichtbaar aangezien er boeien aan de objecten zijn gemaakt.

Na de briefing begon ik met het opbouwen van mijn set en het aantrekken van mijn uitrusting. Ik dook met een 12 liter fles en een 7 mm natpak van Bare. Ook had ik nog een lamp bij voor de zekerheid. Ik dook samen met Mike. Hij had zijn camera ook meegenomen.

Toen we alles gecheckt hadden gingen we richting de steiger. Daar kan je makkelijk komen. Vanaf de steiger spring je te water met de commando sprong. Dit is tenminste wat ik deed. Ik gaf het oke teken en nadat alles goed was, daalde we af naar de bodem. Mike was onderwater meteen bezig met het instellen van zijn camera dus had ik even tijd om mijn vest een beetje op te blazen. Dit was de 2e duik die ik maakte met 6 kilo lood in plaats van 8 kilo dus dat was nog even puzzelen. Gelukkig had ik het neutrale drijfvermogen zo te pakken en kon de duik beginnen. We kwamen meteen een verkeersbord tegen en daarna een enorme school kleine vissen. Ik wees meteen enthousiast naar de vissen maar die had Mike natuurlijk allang gezien. Niet veel later kwamen we uit bij een autowrak. Dit was de eerste keer dat ik iets groters onder water zag. Toch vind ik het nogsteeds wel heel interressant om voorwerpen onder water tegen te komen. Toen ik de auto zag met al die begroeiing erop flitsten er meteen allemaal rampscenario’s door mijn hoofd. Ik vond het heel apart om een auto zo onderwater te zien. Waarschijnlijk is deze auto er gewoon ingelegd maar toch beginnen er allemaal verhalen te dagen in mijn hoofd. Daarna zagen we nog een beeld van een vrouw en een hobbelpaard. We zwommen opnieuw langs het autowrak en kwamen nu uit bij een grote kooi. Deze lag op 9 a 10 meter en daar was ook de thermocline. Het ging van 20 graden naar 14 graden dus bleven we daarna lekker boven de thermocline. We kwamen de lijn tegen en besloten deze te volgen. Zo kwamen we terecht bij het scootmobiel dat op 9 meter lag. Nadat Mike wederom een paar foto’s had gemaakt vervolgde we onze tocht langs het touw. Na een tijdje kwamen we uit bij een splitsing en zagen we dat het touw in beide richtingen alleen nog maar dieper ging. Aangezien wij hadden afgesproken dat we niet meer dieper dan de thermocline zouden gaan, besloten we weer van het touw aftewijken en gingen we langs de kant zwemmen om eventueel vissen te spotten. We begonnen op 5 meter en daar kwamen we wat kleinere scholen met dezelfde vissen tegen. Ook zag ik op de bodem, tussen het groen, slakken. Dit had ik nog niet eerder gezien. Ik heb me laten vertellen wanneer je onderwater de kleiner beestjes ziet zoals insecten enzovoorts dat je dan al meer bezig bent met het duiken dan met je apparatuur dus applausje voor mezelf.

Toen ik nog 110 bar over had, draaide we om en zwommen we op een diepte van 3 a 4 meter terug naar de instap/uitstap. Toen we daar aankwamen was ook de afgesproken tijd, 60 minuten, om en gingen we weer omhoog. Met een trap langs de steiger verlaat je het water.

Ik had nog 80 bar over. Hierdoor had ik gedurende 60 minuten, 120 bar verbruikt.

Ik vond de plas erg fijn duiken. De bodem loopt geleidelijk af en heeft geen zandbanken waardoor je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Hierdoor raak ik, als beginner, minder gedesoriënteerd. Het zicht was er goed. Ik heb me laten vertellen dat het zicht daar altijd aan de betere kant is. Tijdens onze duik was het zicht gemiddeld 7 meter.

Na de duik waren Mike en ik nog even het winkeltje binnengelopen op het terrein waar ze echt vanalles hebben. Daarna was het koffers in de auto en op naar huis!

Kortom was het een fijne dag en een fijne duik.

Tot de volgende log!

Reacties zijn gesloten.