Australische duiker overleeft voor de tweede keer aanval haai

White SharkEen Australische duiker die voor de tweede maal in negen jaar door een haai werd aangevallen, heeft ook deze keer de aanval overleefd. Het incident deed zich dinsdag voor bij de in West-Australië gelegen plaats Esperance.

De autoriteiten vermoeden dat hij het slachtoffer is geweest van een witte haai. De duiker, de 55-jarige Greg Pickering, is in Perth in het ziekenhuis opgenomen en herstelt van zijn verwondingen. Hij werd gebeten in zijn hoofd.

De witte haai behoort tot de groep makreelhaaien (Lamniformes). Deze hebben geen knipvlies en een rolvormige spiraalklep. De familie Lamnidae waartoe de witte haai behoort, zijn veruit de meest gespecialiseerde haaien en staan in vele voedselketens bovenaan.

Kleine kans

In 2004 maakte Pickering voor het eerst hardhandig kennis met een haai, maar het ongeluk kon hem niet van het zwemmen afhouden. ‘Het is maar een kleine kans dat zoiets gebeurt’, zei hij bij die gelegenheid.

De witte haai behoort net als alle haaien tot de kraakbeenvissen. Het is een van de grootste soorten. Alleen de walvishaai (13 meter), de reuzenhaai (10 meter) en de Groenlandse haai (7 meter) worden langer. De maximale lengte en het gewicht van de witte haai wordt in de media soms overdreven. Dit is te wijten aan waarnemingen die later onjuist bleken te zijn, zoals een exemplaar uit Port Fairy (Australië) dat een lengte van 11 meter zou hebben bereikt. Na een latere vergelijking met de geconserveerde schedel bleek dat de haai een lengte van ongeveer 5 meter moet hebben gehad. De witte haai wordt gemiddeld ongeveer 4 tot 5 meter lang en zo’n 680 tot 1100 kilo zwaar. De maximale afmetingen zijn ongeveer 5 tot 6 meter en het maximale gewicht bedraagt ongeveer 2000 kilo. Er zijn wel grotere exemplaren beschreven. Zo wordt een lengte van 7,92 meter en een gewicht van 3400 kilo vermeld.

De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan. Hij heeft een voorkeur voor zeestromingen in de buurt van kolonies van zeeleeuwen, zoals bijvoorbeeld de zuidkust van Australië, de zuidkust van Afrika en sommige eilanden langs de westkust van Noord-Amerika. In Europa komt de haai (zij het sporadisch) voor tot in de Adriatische Zee, de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne) en de Middellandse Zee (daar met name rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden). Het leefgebied beperkt zich meestal tot de kust, tussen het wateroppervlak en een diepte van 1000 meter.

De witte haai komt zeer weinig voor of weet zich over het algemeen goed verborgen te houden. Mede door de afgelegenheid van de jachtgebieden kan men de soort moeilijk bestuderen in zijn natuurlijke omgeving. Door de overvloedige jacht en het sportvissen op deze haai, staat de soort op de rode lijst van de IUCN als kwetsbaar.

Reacties zijn gesloten.