Brabantse duikers redden kok na 60 uur

DCN DivingNederlandse duikers hebben, samen met collega’s uit Zuid-Afrika, voor de kust van Nigeria een scheepskok na 60 uur uit een gezonken sleepboot gered.

Zestig uur onder water, maar levend aan de oppervlakte komen. Dit overkwam de Nigeriaanse kok Harrison Okene. Nadat de Jascon 4, de sleepboot waar hij op werkte, kapseisde en zonk. De man was in een luchtbel terechtgekomen, waardoor hij het ongeluk als enige van twaalf opvarenden overleefde.

Kok Harrison Okene deed recentelijk pas zijn verhaal in de media over het scheepsongeluk, dat gebeurde op 26 mei in de Atlantisch Oceaan.

Okene was op dat moment toevallig net op het toilet. “Ik werd van de ene kant van de kleine ruimte naar de andere gegooid. Ik was versuft en het was pikdonker.” Gekleed in slechts een boxershort lukte het hem een hut te bereiken waar een luchtbel was achtergebleven. Met matrassen wist hij te voorkomen dat er meer water de ruimte inliep.

Pijpleiding

De duikploeg van DCN Diving uit Bergen op Zoom was op dat moment bezig met de aanleg van een pijpleiding, op 17 uur varen van de Jascon 4. Omdat men zich realiseerde dat er overlevenden zouden kunnen zijn, werd besloten naar het schip af te reizen.

Dat er al een dag voorbij was voordat de duikers arriveerden, wist Okene niet, omdat hij in de donkere ruimte geen enkel besef van tijd had. “Ik heb wel honderd keer gebeden. Ik bleef God vragen om hulp”, zegt hij. “Ik dacht aan mijn vrouw, mijn moeder. Wat zou er met hen gebeuren? Mijn vrouw zou weduwe worden terwijl ik niet eens de kans had gehad vader te zijn.”

In die claustrofobische omstandigheden hoorde Okene ook het geluid van grote vissen die zich door het wrak bewogen. Hij is ervan overtuigd dat hij kon horen hoe de dieren knaagden aan de lichamen van de omgekomen bemanningsleden.

Hoopgevend geluid

Uiteindelijk hoorde hij een meer hoopgevend geluid, een naderende scheepsmotor en daarna de duikers. “Door met een hamer op de romp te slaan probeerde ik hun aandacht te trekken. Ik kon ze horen bewegen.”

De duikers vonden Okene die eerste keer echter niet. Toen ze uren later terugkwamen, besloot hij daarom meer risico te nemen. Hij ging het water in toen hij een duiker dichtbij hoorde komen.

“Ik zag het licht dat ze gebruikten om te zoeken, dus ging ik het water in. Ik kon een duiker aanraken op zijn hoofd, waar hij erg van schrok.”

De kok met enkelen van zijn redders

De kok met enkelen van zijn redders

Caissonziekte

Okene kon niet meteen naar boven gehaald worden, omdat hij dan caissonziekte zou oplopen door het drukverschil. Wel brachten de duikers hem een fles warm water, zodat hij zich kon wassen. Na nog eens 60 uur in een decompressieruimte, kon hij weer frisse lucht ademen.

Lichamelijk heeft Okene niks aan zijn avontuur over gehouden, maar psychisch is hij nog niet de oude. “’s Nacht heb ik wel eens het gevoel dat mijn bed begint te zinken, dat ik weer in de zee ben. Dan spring ik op en schreeuw.”

Reacties zijn gesloten.