De eerste sepia’s zijn in Zeeland gesignaleerd!

De eerste zeekatten (onder sportduikers ook wel sepia’s genoemd, afgeleid van de Latijnse naam Sepia officinalis) van dit jaar zijn vanuit de Noordzee in de Oosterschelde gearriveerd. In het laatste weekend van april troffen sportduikers in de buurt van Zierikzee de eerste exemplaren aan. De afgelopen twee weken is het aantal waarnemingen echter flink toegenomen en hebben deze fraaie inktvissen ook de meest oostelijke duiklocatie van de Oosterschelde bij de Bergse Diepsluis bereikt. Je kunt er jaarlijks de natuurkalender op gelijk zetten: eind april, begin mei.

Als er één sepia door de Oosterscheldekering is..
Gedreven door hun oerinstinct trekken momenteel grote aantallen zeekatten vanuit de grenzen van de Atlantische oceaan en de Noordzee terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. Sinds de laatste week van april en bij een watertemperatuur van circa tien tot elf graden Celsius, trekken de eerste tweejarige dieren weer door de openstaande Oosterscheldekering, de Spuisluis van de Brouwersdam en de monding van de Westerschelde de Zeeuwse Delta in. En als er één sepia door de Oosterscheldekering is getrokken, volgen er altijd veel meer! Sommige sportduikers meldden dat zij de afgelopen weken tijdens een duik meer dan tien exemplaren onder de golven van de Oosterschelde aantroffen.

Druppelvormige eikapsels
De dieren zijn ook meteen begonnen met paren, want tegelijkertijd met de eerste sepia’s werden ook al de eerste eikapsels aangetroffen. Deze eikapsels zijn druppelvormig, ongeveer één centimeter in doorsnede en bekleed met een laagje sepia-inkt. De prachtige inktvissen beleven hun paaitrek slechts eenmalig: het voltooien van het voortplantingsritueel kan enkele weken duren en nadat ze hun vele tientallen eikapsels hebben afgezet sterven ze hier.

Teder ritueel
De gewone zeekat kan circa 40 tot 50 centimeter groot worden. Vooral tijdens de paaitijd zijn ze prachtig gekleurd en hebben ze alleen maar oog voor elkaar. De paring is een teder ritueel, waarbij het mannetje zijn zojuist op de paaigronden veroverde vrouwtje koestert en beschermt tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Hierbij kunnen de mannetjes onderling zeer agressief met elkaar vechten om hun paringsrechten te beschermen of juist te veroveren. De copulatie, waarbij het mannetje en vrouwtje innig hun acht armen verstrengelen duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut en verloopt heel rustig.

Bijzonder natuurfenomeen trekt veel duikers
En net zoals de hormonen van deze inktvissen in de paaitijd door hun aderen gieren, groeit bij sportduikers het jaarlijks terugkerend enthousiasme om massaal te gaan duiken en van dit bijzondere natuurfenomeen te genieten. De sepia’s zijn absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers geobserveerd en gefotografeerd worden. Toch verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden, de dieren niet aan te raken en als het te druk wordt een andere duikplek op te zoeken. Het is bijzonder dat de sepia’s helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!

Advies: zoek alternatieve duiklocaties
Het zal de komende maanden weer erg druk worden op de duikplaatsen langs de Oosterschelde. De Nederlandse Onderwatersport Bond raadt sportduikers dan ook aan om populaire duikplaatsen te mijden en naar alternatieve duiklocaties rond de Oosterschelde te zoeken waar de sepia’s ook te zien zijn.

Reacties zijn gesloten.