Dolfijnen met mazelen

DolfijnenDe Amerikaanse oostkust werd de afgelopen weken overspoeld met dode tuimelaars. Nu lijkt het morbillivirus, dat bij mensen mazelen veroorzaakt, verantwoordelijk te zijn voor de massale dolfijnensterfte.

Dat heeft de Amerikaanse overheidsdienst NOAA dinsdag bekendgemaakt. Aan de kust tussen de staten New York en North Carolina spoelden sinds 1 juli 330 dode tuimelaars aan, negen keer zo veel als gebruikelijk. Ruim de helft van de dolfijnen werd aangetroffen in Virginia.

Mazelen

Onderzoek bevestigt het vermoeden dat het morbillivirus de veroorzaker is van de sterfte. In 1987 en 1988 werd de dood van 740 dolfijnen aan de oostkust toegeschreven aan hetzelfde virus.

Gebaseerd op de ervaringen van destijds is de verwachting dat de ziekte zich naar het zuiden uitbreidt en dat het tot het voorjaar van 2014 veel dolfijnen zal treffen. De overblijvende tuimelaars zullen dan weerstand tegen het virus hebben opgebouwd, die in de loop van de jaren weer zal verdwijnen onder de dolfijnen populatie.

Populatie

In het noordelijk deel van de oceaan voor de Amerikaanse oostkust bevinden zich naar schatting 7000 tot 9000 tuimelaars. In het zuidelijk deel gaat het om 9900 tot 12000 dieren.

Reacties zijn gesloten.