Blinden en slechtzienden mensen duiken ook

Slechtziende duiken met begeleidingEen aantal blinden en slechtzienden mensen hebben de gelegenheid gekregen om eens te ervaren hoe is om te duiken dankzij Scyllus en Brabant Diving. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion vonden de voorbereidingen plaats van de Discovery duik met blinden en slechtziende. Er werd geoefend met de  procedures en tekens voor deze speciale duik. Initiatiefnemer is duikinstructeur Bart de Bont van Brabant Diving: “Ik heb blinden zien skiën en merkte dat ze altijd op zoek zijn naar andere uitdagingen. Daarom organiseren we samen met duikschool Scyllus een proefduik voor blinden.” De instructeurs en begeleiders van Brabant Diving en Scyllus maakten geblindeerd een proefduik. “Ze vonden het best eng, daarom heb ik ook respect voor blinden die aan dit soort activiteiten meedoen.” Tijdens de introductieduik zelf hebben er een aantal ook mogen ervaren hoe het is om met onderwatercommunicatie apparatuur te duiken. Paddy Reinders van Scyllus “Er wordt er nagedacht om een aparte vereniging op te richten om blinden en slechtzienden de mogelijkheid te geven te genieten van de duiksport en eventueel zelfs hun duikbrevet te laten halen.” Jean Pierre Reijnen van fotoburoeindhoven.nl heeft alles boven water op de gevoelige plaat vastgelegd en Mike Rooijackers van duikfotograaf.nl heeft onderwater een aantal mooie beelden gemaakt. Het enthousiasme en de dankbaarheid van de deelnemers was groot, een aantal reacties die per mail binnen kwamen.

Irmy Vos.

Een wens kwam uit….. duiken. En dankzij Bart de Bont van Brabant diving kreeg ik de mogelijkheid om met een vrijwillige begeleider/instructeur dit vrijdagavond de 13e in Eindhoven te doen in het zwembad van de TU. Na een korte instructie met speciale commando’s voor Visuele beperkten, duikflessen op was het toch wel spannend om je onderwater te gaan begeven. Met een lach en een traan van emotie kon ik onderwater beter zien dan bovenwater. Volgens de wetenschappers komt dat door de breking van het licht. Wat een geweldige ervaring om te zweven onderwater, een bal naar elkaar te gooien en je voort te bewegen als een zeemeermin. Door de inzet van de duikverenigingen en de vrijwilligers kan ik nog lang nagenieten van een fantastische avond en heb ik me voorgenomen om door te gaan met duiken. Bedankt allemaal van Scyllus en Brabant Diving.

Angeliek van der Velden.

In februari stuurde Bart een mailtje of we het leuk vonden om mee te gaan duiken. Binnen 1 minuut heb ik naar Bart gereageerd. JA IK DOE MEE!! Ruim 10 jaar geleden zou ik gaan duiken in Portugal. Ik had een duikbril met aangepaste glazen op mijn sterkte. Helaas ging dit door omstandig heden niet door. Daarna heb ik nooit meer de kans gehad om te gaan duiken. Toen Bart mailde of we mee gingen was ik meteen enthousiast, mijn duikbril kwam na ruim 10 jaar weer uit de kast en ik was er klaar voor. Het was zo ver, de dag dat we mochten gaan duiken. Eerst kregen we uitleg over de materialen en de duik tekens. Toen de uitleg klaar was werden de duikkoppels gemaakt en werd besproken met je maatje wat we konden zien en wat voor begeleiding we fijn vonden. Na alles besproken te hebben mochten we naar het zwembad. Materialen passen, alles klaar maken voor het duiken. Ik kon niet wachten tot we het water in mochten. Toen het zo ver was dat we het zwembad in mochten duurde het ook niet lang voor ik er in lag. Heerlijk rond zwemmen, met de bal overgooien, op de bodem van het zwembad blijven zitten. Van het begin tot het einde was het super. Ik wilden het water niet meer uit. De begeleiding was ook heel goed. Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld onderwater. Het was dus in een woord GEWELDIG! Iedereen die er voor gezorgd heeft dat we konden gaan duiken heel erg bedankt. Ik hoop dat we dit nog eens mogen komen doen.

Jolanda van Leeuwen.

Wat een enthousiasme in en aan het water! Ook voor mij als meer ervaren slechtziende duiker was het een hele leuke, uitdagende en leerzame duik! Ik heb geleerd om met Non-visuele signalen te kunnen communiceren en met een volgelaatsmasker kon ik gewoon met mijn buddy onderwater praten!

Reacties zijn gesloten.