Duikers redden haai

zandtijgerhaaiDuikers en een dierenarts hebben een gewonde zandtijgerhaai van een vrijwel zekere dood gered. De Australiërs brachten in de omgeving van Sydney het gewonde dier naar het wateroppervlak. Daar onderging de haai een geslaagde operatie. “We moeten alles doen wat binnen onze macht ligt om de zandtijgerhaaien te redden, want hun aantal dieren holt achteruit”, zegt een medewerker van SeaLife Sydney.

Sportduikers hadden de haai met de verstikkende elastiek gespot aan Magic Point bij Sydney. Medewerkers van SeaLife kwamen vervolgens in actie. Ze gingen op zoek naar de zandtijgerhaai en lokten het in een soort ‘haaiensok’. Daarna werd de haai op een draagberrie gelegd. Het ging om een gewaagde operatie, zeer waarschijnlijk ook een primeur. Nooit eerder werd een haai naar het wateroppervlak gehaald voor een dergelijke ingreep.

De arts kon de elastiek verwijderen en na een spuitje antibiotica werd de haai vrijgelaten. Met een maand moet de wond genezen zijn. “Zonder de operatie zou de haai gestikt zijn”, aldus de dierenarts. Voor de kust van Australie zwemmen ongeveer nog 1.500 exemplaren van de zandtijgerhaai.

Reacties zijn gesloten.