Gestrande potvis miste deel van onderkaak

Gestrande potvisDe potvis die maandagmiddag op het strand van Terschelling strandde miste een groot deel van zijn onderkaak. Onduidelijk is nog of dit een rol heeft gespeeld bij het aanspoelen en de dood van het beest.

Dat meldt Naturalis woensdag op basis van de eerste onderzoeksresultaten. De potvis was zijn onderkaak al een tijdje kwijt, denken de onderzoekers. “Dit is niet gebeurd tijdens het vervoer of tijdens het takelen, omdat er al huid overheen gegroeid is”, staat in een verklaring.

Nader onderzoek nodig

De dierpathologen van de Universiteit Utrecht en onderzoekers van Imares Wageningen vonden in de maag van het dier verder stukjes plastic. Ook zijn parasieten in het vet en de maag aangetroffen. Woensdag worden monsters van de ingewanden van het beest verder onderzocht. De onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de doodsoorzaak.

Verdwaalde potvis

De potvis was een jongvolwassen mannetje van 13,5 meter lang en met een gewicht van ruim 31 ton. Volgens Naturalis is het uiterst zeldzaam dat een potvis in juli in de Noordzee terecht komt. Dit exemplaar was dan ook zeker verdwaald.

Het dier strandde maandagmiddag op het Terschelling en bezweek enkele uren later. Dinsdagochtend werd het dier naar de haven van Harlingen versleept. Het bergingsbedrijf kon pas na vele uren het beest op het droge te krijgen.

Reacties zijn gesloten.