Gestrande potvis op Terschelling is overleden

Potvis gestrandDe gestrande potvis die de twijfelachtige eer had de eerste gebruiker van het nieuwe protocol voor strandingen van walvisachtigen te zijn, heeft het niet gered.

Aan het begin van de middag werd er op Terschellingen melding gemaakt van de gestrande walvis. Vanaf dat moment is het protocol van kracht geworden.  Dit protocol is in het leven geroepen na de oneindigheid die was ontstaan na de stranding  van bultrug Johanna.

Volgens dit nieuwe  protocol moet een team van deskundigen onder leiding van een strandingscoördinator  gaan bepalen of een redding zinvol is en hoe dit aangepakt moet worden.  In een dergelijk team behoren een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie te zitten.

Reddingswerkers hebben door middel van een geul de potvis nog proberen te redden. “Het dier was eerder vandaag nog erg levendig. Alleen vanaf 18.30 ging het opeens slecht”, aldus een woordvoerder van SOS Dolfijn, een opvangcentrum voor kleine walvisachtigen in Harderwijk. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij heeft via Twitter laten weten dat de potvis inmiddels is overleden. Het dier is nog niet officieel doodverklaard. Dit moet gedaan worden door een dierenarts, die momenteel onderweg is naar de potvis

Reacties zijn gesloten.