Haai waarschuwt surfers en zwemmers Australië via Twitter

HaaiAan de westkust van Australië zijn in twee jaar tijd zes mensen gedood door een haai. Wetenschappers hebben iets bedacht om nieuwe slachtoffers te voorkomen. De haaien waarschuwen surfers en zwemmers met een tweet wanneer ze er aankomen.

Volgens nieuwsmedia dragen in het gebied ruim 300 haaien speciale zendertjes. Daarmee worden hun bewegingen van en naar de kust gemonitord. Als een haai binnen een kilometer van de kust zwemt, wordt er een signaal gestuurd naar een computer. De batterijen van de zender in de haai heeft een levensduur van 10 jaar.

Tweet over locatie

Die stuurt een tweet (@SLSWA) de wereld in. De tweet bevat informatie over de grootte en het ras van de haai, en waar hij zich ongeveer op dat moment bevindt.

Dit systeem werkt veel sneller dan de traditionele haaienwaarschuwingen op de radio en in de kranten, zegt woordvoerder

Chris Peck van Surf Life Saving Western Australia (SLSWA). “Bij een haaienaanval is er vanaf nu geen discussie meer of er wel of niet is gewaarschuwd. Dat excuus kunnen mensen niet meer gebruiken.” De autoriteiten patrouilleren al jaren met boten en helicopters om surfers en zwemmers te waarschuwen wanneer er een haai in de buurt van de populaire stranden zwemt. Door het hoge aantal slachtoffers in de laatste 2 jaar zijn lokale autoriteiten gaan omkijken naar alternatieven.

Haaien die te dicht bij het strand komen mogen door speciaal ingehuurde beroepsvissers worden gedood, ondanks dat haaien beschermd zijn in Australië. Experts, dierenbeschermers en sportduikers zijn niet te spreken over deze aanpak.

Reacties zijn gesloten.