Haringvlietsluizen in 2018 op een kier

HaringvlietsluizenDe Haringvlietsluizen worden in 2018 op een kier gezet. Dat heeft VVD minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur besloten.

De sluizen moeten op een kier om vissen van de zee naar de rivier te laten zwemmen en een natuurlijker  overgang tussen zout en zoet water te bewerkstelligen. Met het Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie. Uiterlijk in het voorjaar van 2014 zal de minister de overeenkomst tekenen. De kosten van het zogenoemde Kierbesluit zijn 75 miljoen euro.

Deltawerken

In 1970 werd het Haringvliet van zee afgesloten ten behoeve van de Deltawerken. Als een deel van de Haringvlietsluizen op een kier wordt gezet, kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal de stroomgebieden van de Rijn en Maas weer bereiken.

Zout water

Door het ‘Kierbesluit’, waarover jaren is gebakkeleid, wordt het westelijke deel van de Haringvliet zout. De zogenoemde inlaatpunten van het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf daar moeten dus naar het oosten worden verplaatst, zodat zo zoet water uit het Haringvliet kan worden ingelaten.

Reacties zijn gesloten.