Het Great Barrier Reef, helemaal in 3D

Great Barrier Reef 3DDuitse en Australische onderzoekers hebben een zeer gedetailleerde 3D-kaart gemaakt van het Great Barrier Reef. Onderdelen die nooit eerder in kaart zijn gebracht, zijn nu vastgelegd.

Rob Beaman van de James Cook Universiteit meldt dat de kaart anders is dan wat er tot nu toe aan kaarten van het Great Barrier Reef beschikbaar was. Tot nu toe bestonden er geen kaarten van ongeveer de helft van de ondiepe delen van het rif, omdat ze onbereikbaar zijn voor de traditionele onderzoeksschepen.

Great Barrier Reef kaart 3DDe onderzoekers maakten geen gebruik van schepen maar van satellieten. In totaal is ongeveer 350.000 vierkante kilometer aan koraalrif vastgelegd. Volgens de onderzoekers het grootste gebied ooit in één kaart.

Ze hopen met de gedetailleerde kaarten het complete Great Barrier Reef inzichtelijk te maken en bovendien beter te beschermen. Het project kan worden ingezet bij het meten van de waterkwaliteit, maar ook om de impact van natuurrampen of scheepsrampen te kunnen voorspellen. Ook de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals zeespiegelstijging, kunnen beter worden ingeschat.

De gedetailleerde kaarten kunnen op de site van het Duitse bedrijf EOMAP – www.eomap.com/great-barrier-reef – worden aangeschaft.

Reacties zijn gesloten.