Introductie van Nikon D5300 en Olympus Stylus 1

Nikon D5300 en Olympus Stylus 1Zowel Nikon als Olympus introduceert nieuws op fotocameragebied. Nikon brengt de D5300, een nieuwe DSLR, terwijl Olympus met de Stylus 1 een compactcamera in de high-end-categorie aankondigt.

Nikon kondigt D5300 spiegelreflex aan

De eerste indruk van de nieuwe Nikon D5300 is dat hij erg op zijn “voorganger” de D5200 lijkt. Zowel optisch als qua specificaties. Hij heeft nog altijd een 24,1-megapixel cmos-sensor (waarschijnlijk dezelfde is als in de D5200/D7100), maar er is één belangrijk verschil met de D5200. Nikon heeft namelijk net als bij de D7100 het optische lowpass-filter weggelaten waardoor de scherpte van de foto’s in theorie toe moet nemen. De camera is voorzien van een nieuwe en krachtigere processor waardoor de mogelijkheden met ISO-instellingen bijvoorbeeld verruimd zijn, wat voor onder water erg interessant kan zijn.

Onder water heb je er niets aan maar als je ook op het droge fotografeert, is het aardig om te weten dat deze camera standaard is uitgerust met GPS en Wi-Fi. Zo kan je met behulp van geotagging foto’s maken en deze direct vanaf je camera uploaden. We kunnen overigens niet echt van een voorganger spreken, want er is aangekondigd dat de D5200 en de D5100 leverbaar blijven.

Olympus introduceert superzoom compactcamera

De eerste indruk die je van de Stylus 1 hebt, is die van een miniatuur-spiegelreflexcamera, wat deels komt door de elektronische zoeker. Olympus noemt deze camera ook een “compact alternatief voor de spiegelreflexcamera”. De camera is uitgerust met relatief grote 1/1.7inch CMOS sensor met 12,7 megapixel – gecombineerd met een f2.8 lichtsterk 6-64,3mm zoomobjectief (vergelijkbaar met 28-300mm) belooft dit het nodige fraais. Deze compact is zowel automatisch als volledig handmatig te bedienen en heeft het pakket aan Art filters meegekregen die we van meerdere recente Olympus camera’s kennen. Voor de liefhebber is het zelf mogelijk om in plaats van de autofocus met 25 scherpstelpunten te kiezen voor handmatig scherpstellen. Filmen in HD kwaliteit behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden en door de ingebouwde Wi-Fi is het bijvoorbeeld ook mogelijk om het toestel via een app met je smartphone te bedienen. Het is op dit moment niet bekend of Olympus ook een onderwaterbehuizing voor deze DSRL look-a-like gaat maken.

Reacties zijn gesloten.