Levende bruinvis aangespoeld langs Westerschelde

Bruinvis AangespoeldEen inwoner van Hoedekenskerke heeft zondagmorgen tijdens een wandeling langs de Westerschelde een nog levende bruinvis gevonden.

De bruinvis, een vrouwtje van 1 meter 26, had zichzelf waarschijnlijk vast gezwommen toen ze achter voedsel aan jaagde. De vis kwam hierbij te dicht langs de vloedlijn, toen het water zich terugtrok. De bruinvis kon niet meer op eigen gelegenheid in het water komen. De wandelaar heeft de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) gewaarschuwd, die hierop in actie kon komen.

De bruinvis is door de EHBZ meegenomen naar Vlissingen en is hier later opgehaald door hulporganisatie SOS dolfijn, die haar naar het dolfinarium in Harderwijk heeft gebracht. Door een dergelijke stranding verstijven de spieren en is een bruinvis na direct terugzetten niet meer in staat om op eigen kracht naar boven te komen om te ademen. Daarbij zaten in dit geval zowel het blaasgat als de ogen vol met modder. Deze bruinvis mag nu eerst op krachten komen en zal daarna weer worden vrijgelaten.

Reacties zijn gesloten.