Magnetische ring zorgt voor afwijking duikkompas

Magnetische splitringIn het algemeen mag je er van uitgaan dat roestvrijstalen ringen jouw kompas niet beïnvloeden. Het NOB heeft echter wel meldingen ontvangen en komt met deze waarschuwing.

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft aangegeven dat de veiligheidscommissie meldingen heeft binnengekregen van mensen die een kompas aan een retractor gebruiken. In sommige gevallen is de roestvrijstalen (RVS) splitring magnetisch, zo is gebleken. Hoewel algemeen aangenomen wordt dat RVS niet magnetisch is, kan dit in sommige gevallen door het productieproces toch voorkomen. Een magnetische splitring kan herkend worden door de ring over het kompas te halen. Gaat de wijzer hierbij draaien, dan is de ring magnetisch. Wordt deze ring aan het kompas bevestigd, dan kunnen afwijkingen tot circa 60 graden optreden.

Uit contact met dealers is gebleken dat men niet in alle gevallen bereid is de ring te vervangen. Dit zou de verantwoording van de duiker zelf zijn! De oplossing voor dit probleem is echter simpel. Gebruik de splitring om de retractor aan de console of het trimvest te bevestigen en gebruik de (vaak) nylon klemhaak om het kompas aan de retractor te bevestigen. Hierdoor is in het gebruik de RVS-ring ver genoeg van het kompas verwijderd om onjuiste richtingaangave te veroorzaken.

Bron: Nederlandse Onderwatersport Bond

Reacties zijn gesloten.