Monsterlijk grote goudvissen ontdekt

GoudvisJe zult hem als nietsvermoedende duiker maar tegen het lijf zwemmen: een goudvis van zo’n 45 centimeter lang die ruim twee kilo weegt.

Amerikaanse biologen van de University of Nevada vingen tot hun grote verrassing vijftien van deze joekels tijdens hun onderzoek naar de goudvispopulatie in Lake Tahoe.

Goudvissen komen niet van nature voor in dit enorme zoetwatermeer op de grens tussen Californië en Nevada, en zeker niet van deze omvang. Dat deze indringers zo groot konden worden, komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk doordat ze in het meer goed te eten hebben gehad. De vissenpopulatie die wél in het meer thuishoort, daalt de laatste jaren namelijk hard.

Aquariumdumping

De biologen vinden de grootte van de goudvissen dan ook minder interessant dan de vraag hoe de populaire huisdieren in het meer zijn terechtgekomen. Susan Williams, hoogleraar evolutie en ecologie aan de University of California denkt het antwoord te weten: “aquariumdumping”. Zij deed onderzoek naar de herkomst van vreemde vissen in Californische wateren en ontdekte dat ruim een derde daarvan afkomstig is uit de aquariumhandel.

Goudviseigenaren die om uiteenlopende redenen afscheid willen nemen van hun huisdier, denken er goed aan te doen het levend ergens uit te zetten. Alles beter dan het beestje doorspoelen of een droge dood te laten sterven, redeneren ze. Toch is het in het wild loslaten van aquariumvissen schadelijker dan veel mensen denken. Volgen Williams verstoren de “onnatuurlijke” soorten de bestaande ecosystemen en planten ze zich razendsnel voort. In Lake Tahoe zijn ze dan ook niet blij met de enorme nieuwkomers. De biologen delen daarom elektrische schokken uit in gebieden van het meer waar de goudvispopulatie en andere indringers zich bevinden. Hiermee verdoven ze alle vissen die in het gebied rondzwemmen, waardoor ze deze met een net uit het water kunnen scheppen. De vissen die in het meer thuishoren, worden teruggegooid. De rest wordt gebruikt voor onderzoek of ergens anders uitgezet.

Bron: National Geographic

Reacties zijn gesloten.