Mooie redding door Nederlandse duiker

Dolfijn in noodJe bent op vakantie op Tenerife en een dolfijn vraagt je om hulp. Wat doe je? De Nederlandse duiker Olf Smetsers aarzelde niet. Dit is zijn verhaal.

“Samen met Nynke (14) begon ik aan de opstijging. We hadden een leuke duik gemaakt met Federico Palomo van duikschool Blue Bottom Diving. Nynke had met haar cameraatje aardig wat foto’s gemaakt. Ineens wenkte Federico me vanaf de bodem: er zat een grote rog. Ik leende de camera van Nynke en koppelde haar aan een ander buddypaar. Ik had nog voldoende gas om terug te gaan, maar na het maken van de foto’s was het welletjes – iedereen zat inmiddels al op de boot.

Help!

Op 6 meter maakten we onze stop, toen er plots iets aan kwam zwemmen. Het was een dolfijn. Hij zwom recht op ons af. Toen hij dichterbij kwam, bleek hij een behoorlijke drijver mee te slepen, die met een dik touw rond zijn staartvin vastzat. Hij bleef maar tussen ons door zwemmen en vroeg letterlijk om hulp. We aarzelden geen moment… Actie!

Ik, die voor het eerst met een camera onder water lag, hield het touw strak en Federico probeerde het los te snijden. Het touw was al helemaal in zijn staart vergroeid. Als Federico het touw dicht bij zijn staart probeerde door te snijden, had het dier duidelijk pijn. Als vliegen werden we dan ook door hem weggevaagd. Wat een kracht!

Het was een drukte van jewelste onder water, maar toch ging alles op een natuurlijke manier. Er was geen paniek, de dolfijn vond het allemaal prima.

Dank je wel!

Uiteindelijk lukte het Federico om de dolfijn van de drijver te verlossen. Jammer genoeg bleef er nog wel een stuk touw aan hangen. De dolfijn zwom van ons weg. Nog één keer kwam het dier terug voordat het in het open water verdween. Om dank je wel te zeggen?

Bizar toch dat een wild dier met leed dat is veroorzaakt door de mens, juist bij de mens aanklopt voor hulp…”

Ghost fishing, verspeelde netten die blijven doorvissen: het is een probleem dat wereldwijd regelmatig door duikers wordt gesignaleerd. Vissen, krabben en kreeften maar ook zeeschildpadden, zeehonden, dolfijnachtigen en zeevogels sterven een afschuwelijke dood. Ghostfishing.org vraagt wereldwijd aandacht voor dit probleem. Je kunt hen volgen en steunen via de website of Facebook. Doen!

Reacties zijn gesloten.