Aanschaf onderwatercamera

Een digitale camera voor onderwaterfotografie

Het kopen van een digitale onderwatercamera is door het overweldigende aanbod geen makkelijke aangelegenheid. Wil je deze ook nog eens gaan gebruiken om onderwater foto’s te nemen maakt de keuze alleen maar moeilijker.

Dit artikel behandelt een aantal zaken waar aan gedacht moet worden voor de aanschaf.

Resolutie

Een nadeel van hogere resoluties is dat de intervallen tussen het nemen foto’s langer kunnen worden door de tijd die nodig is om de gegevens op de kaart te schrijven. Tevens is het maximaal aantal foto’s dat op een geheugenkaart genomen kan worden minder bij hogere resoluties.

De huidige digitale camera’s beschikken allemaal over voldoende resolutie voor scherpe afdrukken op grote formaten, laat je daarom niet te veel leiden door de hype van megapixels en kijk ook naar de opslagsnelheid en de lens:

Lens

Camera LenzenOnderwater zit de cameralens achter één of meerdere lagen van glas of plastic van de behuizing en extra voorzetlenzen. Samen met de in het water aanwezige stofdeeltjes en andere vertroebelende effecten is er hierdoor veel kwaliteitsverlies. Een goede lens op de camera zorgt dan dat de resultaten niet nog verder verslechteren.

Ook zeer relevant voor onderwaterfotografie is het bereik van de lens. Door de vertroebelende omstandigheden onderwater is telefotografie nutteloos. Een ruime groothoek, liefst minder als 28mm, is daarom een veel belangrijker aspect dan een 200mm zoom.

Daarnaast is ook de variatie in diafragma van belang. Kleinere diafragma’s (groot F getal) zijn handig als je een externe flitser aan de set wilt gaan hangen of super scherpe macro’s wilt gaan maken. Een groot diafragma (klein F getal) zijn daarentegen weer noodzakelijk om goed belichte foto’s in donkere omstandigheden te maken.

Instellingen en Mogelijkheden

Nikon D600 MenuHoewel de vol-automatische stand (P of Auto) op compact camera’s goede resultaten kan geven, zal een camera die je veel handmatig laat instellen (diafragma, sluitertijd, belichtingscorrectie, flitssterkte etc.) je meer mogelijkheden geven op het moment dat je voor de echt artistieke plaatjes gaat of een externe flitser wilt gaan gebruiken.

Een handige optie is ook de speciale witbalans voor onderwater, deze is op steeds meer camera’s aanwezig en corrigeert het ontbreken van de kleur rood. Deze optie is het best toepasbaar op redelijke diepte in blauwe wateren. Bij voldoende zonlicht op het rif, als je een externe flitser gebruikt, of in de groene wateren van Nederland zal deze instelling echter niet de gewenste kleuren opleveren.

Krachtbron en Energieverbruik

Sommige camera’s houden het slechts beperkt uit op een volle accu of batterijen, wat wordt over het algemeen veroorzaakt wordt door het stroomverbruik van het LCD-scherm. Met een camera die zuinig is met energie of de optie biedt om het LCD uit te zetten (moet dan ook op de behuizing zitten!) zal je het dus langer volhouden op een duik.

Veel merken gebruiken hun eigen speciale accu’s, let er op dat deze wel beschikt over een lader die je over ter wereld kunt gebruiken (100 – 240 volt). Een extra accu is ook altijd aan te raden, zeker als je van plan meerdere duiken achter elkaar te gaan maken.

Afmetingen en Knoppen

Veel mensen gaan voor een camera met de kleinste afmetingen, maar bedenk eens hoe de bediening zal gaan als je daarmee onderwater zit. Bij zulke camera’s zullen veel opties niet direct met knoppen in te stellen zijn, maar enkel via menu’s, wat de bediening lastiger kan maken. Aan de andere kant, is een compacte camera en ditto behuizing weer ideaal als je een makkelijk mee te nemen set zoekt en niet al te veel opties denkt te gaan gebruiken.

Behuizing

Canon Power Shot G10 - Ikelite BehuizingVeel camerafabrikanten leveren zelf onderwaterhuizen voor hun camera’s. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan de specialistische behuizingen, zoals die bijvoorbeeld door Ikelite, Sea&Sea en Nimar worden gemaakt. Wel zijn de laatste op hun beurt vaak weer robuuster, maar daarmee ook veel groter en zwaarder.

Veel behuizingen geven slechts toegang tot een deel van de knoppen van de camera, let er dus op dat de door jouw gewenste functies wel bediend kunnen worden.

Mocht je willen uitbreiden met flitsers en lenzen dan zal de behuizing ook hier de nodige voorzieningen moeten bieden.

Denk er aan dat de maximale diepte van een behuizing meer zegt over de drukbestendigheid van het materiaal dan over de waterdichtheid van de sluitingen. De grootste kans op lekkages is nog altijd dicht aan de oppervlakte, omdat de o-ringen en behuizing daar door de lagere druk minder goed worden samengeperst.

Wees je er van bewust dat niet alle fabrikanten hun behuizingen leveren (en ondersteunen) in Nederland. Zorg dus dat je zeker weet dat je aan een geschikt onderwaterhuis kunt komen voor je de camera koopt!