Waarom digitale fotografie

Digitale onderwaterfotografie

Digitale fotografie heeft ondertussen de traditionele rolletjes volledig verdrongen. De nog altijd toenemende populariteit en continue innovatie blijven de consument steeds meer digitale camera voor minder geld bieden. Ook in de wereld van de onderwaterfotografie is de trend terug te vinden. De simpele ‘digitale’ onderwaterhuizen met beperkte diepgang van de eerste jaren hebben intussen plaatsgemaakt voor (semi)professionele modellen met een ruime keus aan accessoires.

Voor- en nadelen

De belangrijkste verschillen tussen analoge en digitale camera’s blijken bij gebruik onderwater de grootste voordelen te bieden. Zo is één van de meeste opvallende verschillen het LCD scherm. Hiermee kan de duiker direct zien hoe de compositie en het uiteindelijke resultaat is. De grote opslagcapaciteit is een tweede voordeel: in plaats van een rolletje van 36 kan de duiker nu beschikken over vaak meer dan 150 opnames.

De automatische instellingen van focus, zoom, diafragma, sluitertijd etc. helpen de beginnende onderwaterfotograaf foto’s te maken zonder dat hij zich al te veel hoeft te concentreren. Diverse digitale camera’s bieden wel mogelijkheden om alles handmatig in te stellen zodat, als de ervaring groeit, volledig naar eigen artistiek inzicht kan worden gefotografeerd.

Digitale camera’s hebben ook een paar nadelen. Wat als zeer storend kan worden ervaren is de zogenaamde ‘shutter lag’: de tijd tussen het indrukken van de ontspanner en het moment waarop de foto genomen wordt. Bij sommige modellen kan dit oplopen tot meer dan een seconde, wat het voorspellende vermogen van de fotograaf op de proef stelt. Een ander nadeel is het batterijverbruik: een verse set (oplaadbare) batterijen voor elke duik is geen overbodige luxe.

Hoewel er de laatste jaren veel verbeterd is komen bij sommige modellen de nadelen nog altijd voor.

Benodigdheden

Uiteraard is de camera de eerste stap. Hoewel veel duikers al over een digitaal toestel voor regulier gebruik zullen beschikken, moet deze wel aan een aantal criteria voldoen voor succesvolle resultaten onderwater.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om te kiezen voor een toestel dat handmatig kan worden ingesteld omdat dit voor het gebruik van additionele lenzen, flitsers en filters vaak noodzakelijk is. De kleinste toestellen zijn voor de duiker minder interessant: het bedieningsgemak zal (zeker met handschoenen aan) snel in het gedrang komen. Als laatste moet het batterijverbruik de duiker in staat stellen om gedurende de hele duik met ingeschakeld LCD scherm en flitser te kunnen fotograferen.

Tweede stap is het onderwaterhuis. Een aantal camerafabrikanten, waaronder Olympus, Canon en Sony, leveren behuizingen voor hun eigen camera’s. Hiernaast zijn er ook gespecialiseerde fabrikanten als Ikelite, Sea&Sea, Light&Motion, Nimar en anderen. Aandachtspunt bij het huis is dat alle gewenste functies van de camera te bedienen zijn. Een ander, meer persoonlijk, punt is de hanteerbaarheid op basis van gewicht, handgrepen, bedieningsknoppen etc.

De kosten van een geschikte digitale camera voor onderwater gebruik beginnen bij 199 euro. Onderwaterhuizen van camerafabrikanten liggen rond de 300 euro, die van gespecialiseerde fabrikanten kunnen ver boven de 1000 euro komen.

Als eerste stap in de onderwaterfotografie zijn camera en behuizing voldoende. Voor betere en artistieke resultaten zijn additionele flitsers en lenzen vereist. Ook hierin is inmiddels een ruime selectie, speciaal ontworpen voor digitale camera’s, beschikbaar. Koploper zijn Sea&Sea en Ikelite met diverse digitale flitsers en Inon met een zestal lenzen.