Gebruik en onderhoud

Het onderwaterhuis: een hele zorg

Om te voorkomen dat je camera verzuipt heb je er een onderwaterhuis omheen zitten. Dan is het ook logische dat deze tijdens en na het duiken de nodige onderhoud nodig heeft. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat je camera verzuipt in het water. Hier onder volgen een aantal tips om het risico op schade de verkleinen.

Voorbereiding camera

Met een goede voorbereiding voorkom je problemen. Zet je onderwaterhuis daarom met alle rust en een geruime tijd voor het duiken in elkaar. Hier bij is het verstandig om voor een schone, droge werkplek te zorgen.

Controleer bij de camera altijd of deze volle batterijen of accupack heeft, een opslagkaart met voldoende ruimte beschikbaar en de juiste (standaard) instellingen. Vergeet ook niet de lenskap te verwijderen als dit van toepassing is.

Controleer het onderwaterhuis op vuil, beschadigingen en de werking van de sluiting(en) en bedieningsknop(pen). De o-ring verdient onder meer extra aandacht. Zorg ervoor dat de o-ring goed schoon is en voldoende is ingevet. Let ook altijd op of er geen beschadigingen zijn (zie onderhoud verderop). Bij het plaatsen van de o-ring moet je altijd goed opletten dat je hem juist plaatst.

Probeer warmte en vocht in de behuizing altijd te voor komen. Dit omdat bij een hoge vochtigheid bij afkoeling tijdens de duik voor condens kan zorgen. De beste manier om te voorkomen dat er condens optreed tijden het duiken is om er 1 silica zakje in de behuizing te doen.

Test de set na het in elkaar zetten in bijvoorbeeld een wasbak op lekkages. Let hierbij niet op alleen belletjes, maar ook op eventuele druppels aan de binnenkant van de behuizing na het er weer uithalen.

Bewaar de set klaar voor gebruik op een veilige plaats.

Bij het duiken

Controleer vlak voor het duiken de set nogmaals. Let hierbij vooral op af de sluiting(en) goed dicht zit(ten). Mocht er toch nog een probleem zijn, bedenk dan goed of je die nog zo kort voor het duiken kunt oplossen. Beter is het om je set aan de kant te laten.

De maximale diepte van de behuizing moet je altijd goed opletten. Deze is niet voor niets door de fabrikant opgegeven. Bij overschrijding zullen er meestal niet directe gevolgen aan zetten maar in het ergste geval gaat de behuizing stuk en dan ook de camera. Dus houd altijd bij het plannen van de duik altijd rekening met de maximale diepte van je camera en flitsers.

Let tijdens de duik op of je een beetje vocht in de behuizing ziet. Een klein beetje condens kan lens al doen beslaan. of zelfs tot druppels op de camera leiden. Bij twijfel stop de duik.

Spoel je camera na het duiken direct met zoet water. Bij een bootduik staat er meestal een bak/ton met zoet water. als deze er niet staat vraag er dan naar. Droog de set altijd af na het spoelen en berg deze dan veilig op. dus uit de beurt van duikflessen of andere dingen die schade kunnen veroorzaken.

Onderhoud/Nazorg

Door het goed onderhouden van je set verleng je de levensduur. Ook voorkomt dit lekkages. Maar ook te veel onderhoud kan slecht zijn. bijvoorbeeld bij het veelvuldig verwijderen van een o-ring kon tot vervorming en slijtage leiden. Kijk van te voren goed of onderhoud echt nodig is.

Het schoonmaken van je behuizing kun je het beste doen met warm water en een schone doek. Gebruik bij het schoonmaken geen agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het materiaal aantasten. Let bij het schoonmaken goed op zoutafzetting bij de bewegende delen. Het niet op tijd schoonmaken kan er voor zorgen dat deze onbruikbaar worden!

Bij het onderhoud verdiend de o-ring de meeste aandacht. het is belangrijk dat je voorkomt dat de o-ring uitdroogt. Dit voorkom je door de o-ring regelmatig in te vetten met siliconenvet. De o-ring kun je het makkelijkste verwijderen met een o-ring wipper.

Controleer de o-ring vooral op vuil, beschadigingen, verkleuringen en verhardingen. De o-ring kun je het beste reinigen met een stof vrije doek (mirco-fiber).

De o-ring moet gelijk matig worden in gevet. Let hier bij op dat je niet te veel vet gebruikt en de o-ring niet uitrekt bij het behandelen. Te veel vet op de o-ring zorgt er voor dat deze vuil zal vast houden.

Respecteer de instructies van de leverancier. Dit omdat niet alle o-ringen hetzelfde zijn. Vet ze daarom altijd met de juiste vet in. Bij twijfel over de staat van de o-ring is het beter om deze direct te vervangen.