Onderwaterfotografie Tips

Hier staat een aantal basisregels en camera instellingen die je helpen om de juiste resultaten te krijgen. Ga je voor de geavanceerdere foto’s, dan zal je merken dat de digitale onderwaterfotografie niet veel anders is dan de conventionele: voor elke type foto heb je dan een andere aanpak nodig.

Basisregels

Deze basisregels voor digitale onderwater fotografie verschillen eigenlijk niet van de conventionele onderwaterfotografie:

  • Concentratie is de sleutel. Hou je adem en drijfvermogen onder controle.
  • Houd de compositie van de foto die je wilt maken in gedachten, en zoek de juiste plaats en hoek die de beste resultaten zal geven.
  • Benader het onderwerp voorzichtig, onverwachte bewegingen verjagen de dieren.
  • Geduld zorgt dat ook de schuwere dieren uiteindelijk toch fotogeniek worden.
  • Schiet en schiet en schiet… Neem meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp, liefst met variërende instellingen. Zorg dat je niet thuis pas tot de ontdekking komt dat de dolfijnen er toch niet helemaal scherp op staat!
  • Zorg voor een gedegen voorbereiding van jezelf en de camera. Bespreek je doelen vooraf met je buddy, zodat hij/zij weet wat die van je kan verwachten.

Close-ups

Close-ups (30 – 60 cm) zijn makkelijk te maken met digitale camera’s: de interne flits is meestal voldoende om te belichten en de kleuren goed te krijgen. Met alle automatische hulpjes is dit een simpele mik-en-klik opgave.

De belangrijkste regel: maak er ook echte close-ups van! De automatische zoom lijkt je te helpen om objecten “dichterbij” te krijgen, dit zal echter uiteindelijk niet de gewenste resultaten opleveren. Het werkelijk reduceren van de afstand (en dus de hoeveelheid water tussen jou en het onderwerp) zal betere kleuren en meer details geven.

Door korte sluitertijd te nemen kan je de achtergrond heel donker of zelfs zwart krijgen. Isoleert hierbij het onderwerp tegen de blauwe diepte voor het beste resultaat.

Macro’s

Lysmata debeliusMacro’s zijn geen probleem voor digitale camera’s, de meeste hebben standaard een bereik van tussen 5 tot 30 cm. Maar dit is wel het punt waarop een grote beperking van de interne flits naar voren komt: de vaste plek voorkomt dat licht naar het onderwerp gaat en kan er zelfs geheel langs gaan.

Voor succesvolle macro’s (met of zonder additionele macrolens) is het opnieuw belangrijk het diafragma op zijn hoogste waarde in te stellen. Omdat je zeer dichtbij komt (paar cm) moet je de sluitertijd wat bekorten, anders zullen de foto’s overbelicht raken door de kracht van de flits. Als je een externe flitser gebruikt: zorg dat de kracht wordt gereduceerd en/of gebruik een diffuser om het licht te verzachten.

Als de macrostand problemen met focussen geeft, kan je de camera op manual focus zetten en de kleinst mogelijke afstand instellen. Vertrouw niet volledig op het LCD schermpje ten aanzien van de scherpte, dus neem voor de zekerheid altijd een paar extra foto’s.

Groothoek

Sponge DiverGroothoek foto’s geven een goede compressie van het rif en omgeving. Hierbij resulteert het schieten richting oppervlak in aanzienlijk mooiere foto’s. Probeer ook eens het combineren van nabije onderwerpen zoals koraal, met vis of duikers op de achtergrond: dit geeft prachtige resultaten.

Groothoek foto’s betekenen in het algemeen ook bewegende vis: een kortere sluitertijd is dus nodig. Een tijd van 1/125 of minder is voldoende om beweging van de meeste vissen te bevriezen. Kies voor een groot diafragma voor een mooie blauwe achtergrond.