Mijn duikcursussen

Zelf ben ik maart 2003 begonnen geslaagd voor mijn PADI Junior Open Water Diver. Toen ik mijn brevet eindelijk had was het altijd lastig om te gaan duiken dit omdat ik zelf nog geen auto mocht rijden. Dus daarom was ik al snel bij een club gegaan. Via de club kom je makkelijker in contact met andere mensen en is vervoer ook sneller geregeld. Mijn ouders gingen over het algemeen ook wel mee als ik ging duiken dus dat was wel fijn.

November 2005 ben ik door geslaagd voor mijn volgende brevet PADI Junior Advanced Open Water Diver. Heb deze cursus vooral gedaan omdat je dan meer verschillende soorten duiken mag maken. De spannendste duiken die ik bij deze cursus heb gedaan vond ik tenminste de nachtduik en diep duik. De nachtduik vond ik heel spannend omdat je niet veel ziet. Je ziet alleen iets op het punt waar je de lamp schijnt. Dus dat is wel even wennen. Maar vond het wel de mooiste duik. De diep was vooral spannend omdat ik nog nooit zo diep was geweest. Maar uiteindelijk viel de duik wel allemaal mee.

Ongeveer 1 jaar later ben ik begonnen met mijn PADI Junior Rescue brevet deze heb ik behaald in september 2006.  Zelf vind ik dit de leukste cursus die er is. Dat komt vooral omdat je met meer bezig bent met andere en niet alleen maar met je zelf. Ook wat heel leuk is bij deze cursus zijn de scenario’s die de instructeur bedenkt. De scenario’s moet je dan met je mede cursisten goed oplossen. Hier bij komt alles aanbod wat je tijdens deze hele duikcursus hebt geleerd. Wel is het een vrij pittige duikcursus. Natuurlijk Krijg je ook meer verantwoordelijkheid over andere mensen als je deze duikcursus goed hebt afgerond. Rescue is natuurlijk ook een opstapje jaar de top van het PADI programma.

Ook heb ik in oktober 2006 mijn PADI EFR (Emergency First Response) behaald deze heb je namelijk ook nodig als je Rescue diver wilt zijn. EFR is ongeveer te vergelijken met een EHBO cursus. Je leert er eigenlijk de zelfde dingen alleen ga je bij een EHBO cursus wat verder in op sommige dingen. De EFR moet je elke 2 jaar update want deze is maar 24 maanden geldig. Zelf heb ik dit niet altijd gedaan. Dit kwam omdat ik niet aan het opletten was wanneer het verliep. Maar nu ik met mijn Divermaster bezig ben is het wel van grootste belang dat ik deze bij houdt anders mag ik namelijk geen lessen mee gaan geven.  Verder heb ik in oktober 2009 en  in augustus 2012 een update gevolgd voor een nieuwe EFR pasje. In augustus 2012 heb ik deze gevolgd en kreeg ik de AED ook uitgelegd en mochten wij deze ook gebruiken. Dus dan weet je ook hoe je een AED moet gebruiken als deze aanwezig is.

Zelf heb ik ook de PADI Specialty Underwater Walker deze konden wij volgen van uit onze duikclub Scubacity in februari 2011. Dit vond ik zelf wel een hele mooie ervaring omdat je leer duiken met een helm. Wordt ook wel helm duiken genoemd. Deze cursus werd door Kees de Jonge gegeven. Hij geeft jaarlijks meerder helmduiken op veel locaties. Dehelmduiker.com is zijn website.

Op dit moment ben ik met mijn PADI Divemaster bezig. Dit is wel een leuke cursus maar het kost wel een hoop tijd en moet toch wel wat meer leren dan bij alle voorgaande duikcursussen. Dit komt omdat je veel dieper op de stof in gaat. Zelf vindt ik sommige dingen waar je dieper op in gaat wel interessant en andere wat minder maar je moet het toch weten. Ook de oefeningen die je bij de voorgaande cursussen hebt gedaan moet je nu ook weer allemaal doen maar dit keer wel op instructie niveau. Nu moet je dus alles heel duidelijk en rustig uit kunnen voeren. Dit valt in het begin best wel tegen om het even allemaal goed uit te voeren. Want je bent snel geneigd om een paar kleine stapjes over te slaan maar naarmate je het vaker uitvoert wordt je er van zelf beter in. Ook moeten wij bij deze duikcursus een duikweekend organiseren van onze instructeur. Tijdens dit weekend worden wij beoordeeld op een hoop vaardigheden die wij moeten bezitten om te kunnen slagen voor Divemaster.