Pilot met antisliproosters bij dijktrappen geslaagd

Nieuwe traptreden ZeelandHet glibberen en glijden op de nieuwe dijktrappen in Zeeland moet vanaf nu verleden tijd zijn. De pilots hebben laten zien wat de beste oplossing is.

Bij alle Zeeuwse duikplaatsen waar nieuwe trappen geplaatst worden, zal projectbureau Zeeweringen voortaan kunststof antisliproosters gebruiken. De Commissie Deltagebied van de NOB heeft zich hier de afgelopen tijd hard voor gemaakt – met succes! “De aanleg van roosters op de trappen beperkt regulier onderhoud”, licht commissielid John Maes toe. Maes heeft de roosters op de trappen bij Wemeldinge, die als een pilotproject hebben gediend, de afgelopen tijd zorgvuldig gemonitord. “Hieruit is gebleken dat roosters met een grote maaswijdte het meest geschikt zijn: op die manier wordt de trap namelijk niet glad”, vertelt Maes. “Daarnaast zorgen dikke afstandhouders ervoor dat slip, zand en hele kleine stenen makkelijk onder de roosters vandaan kunnen spoelen. Voor duikers is dat ideaal!”

Antislip traptreden

Wanneer projectbureau Zeeweringen bij duikplaatsen aan het werk is, zoals in 2012 veelvuldig is gebeurd maar ook dit jaar weer op de agenda staat, mag er niet worden gedoken. “Desondanks is afgelopen jaar toch veelvuldig in het werkgebied gedoken”, weet Desmond van Santen van de NOB. “Verbodsborden zijn zelfs omgedraaid, iets dat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen! Aannemers zijn soms ook in het weekend bezig: ze kunnen dan per schip stenen aanvoeren en deze in een onderwaterdepot storten. Als je het water in gaat lijkt het alsof er niet gewerkt wordt, maar een half uur later kunnen er ineens stenen worden gestort.. Neem de duikverboden – die te vinden zijn op onze website en tevens in de nieuwsbrief worden vermeld – dus serieus!”

Voor meer informatie: www.zeeweringen.nl
Bron: NOB

Reacties zijn gesloten.