Scheepswrakken Zoutelande moeten blijven

Wrakstukken zoutelandeDe militaire scheepswrakken voor de kust van Zoutelande moeten blijven liggen. Dat zegt maritiem expert Arie de Lange. Volgens hem zou het respectloos zijn tegenover de mariniers die bij het zinken van de wrakken om het leven zijn gekomen om ze te bergen.

Defensie doet deze week onderzoek naar twee wrakken voor de kust tussen Zoutelande en Westkapelle. Er wordt gekeken of de wrakken een gevaar opleveren voor de scheepvaart en voor eventuele duikers. Bij veel van de wrakken ligt nog munitie.

Ondiep

De Lange heeft die munitie ook gezien: “Ik maak opnames met sonar apparatuur. Dan zie je veel munitie liggen. Maar de schepen varen daar niet want het is te ondiep. De mensen die er duiken weten echt wel wat ze doen dus dat moet ook geen probleem zijn.”

Bevrijding

Een aantal van de wrakken voor de kust van Zoutelande is van vliegtuigen die zijn neergehaald tijdens de bevrijding van Walcheren op 1 november 1944. Volgens Arie de Lange is dat een belangrijke reden om ze te laten liggen: “Het zijn in feite oorlogsgraven. Volgend jaar is het 70 jaar geleden, het zou niet respectvol zijn ze te verwijderen.”

Verkennend

De Defensie Duikgroep laat weten dat het om verkennende duiken gaat. Daarbij wordt gekeken hoe de wrakken liggen en wordt alles in kaart gebracht.

Bron: Omroep zeeland

Reacties zijn gesloten.