Vandaag half miljoen palingen uitgezet

Vandaag worden er een half miljoen jonge palingen uitgezet in de Randmeren bij Harderwijk. Dat gebeurt voor het herstel van de palingstand in Nederland, want die is de afgelopen jaren gedaald.

De uitzet in Harderwijk is de laatste fase van een vierjarige project. In totaal kreeg Nederland daar 1,2 miljoen euro aan Europese subsidie voor.

„Paling kan zichzelf niet redden. We hebben de kust zo goed beschermd, dat jonge paling Nederland nauwelijks in kan en volwassen paling kan er niet meer uit”, verklaart de stichting Dupan (Duurzame Palingsector Nederland). De jonge paling die bij Harderwijk het water ingaat, is pootaal. Pootaaltjes zijn geboren in zee, opgevist en daarna twee maanden opgekweekt in een kwekerij. Ze zijn zo’n 12 centimeter lang. Volwassen palingen kunnen meer dan een meter lang worden.

Ook de vissector zelf zet zich in voor de palingstand. Vorige maand zette zij in de Zuidelijke Randmeren twee miljoen glasaaltjes uit. Die zijn zo’n 7 centimeter lang. Er wordt nog onderzocht welke paling na het uitzetten betere overlevingskansen heeft, glasaal of pootaal.

Reacties zijn gesloten.