Walvis gespot in Noordzee

WalsvisTijdens een toezichtsvlucht boven de Noordzee hebben waarnemers van het KBIN en het MUMM op iets heel uitzonderlijk gestoten. Op ongeveer 11 kilometer van de kust zagen ze een bultrugwalvis zwemmen, wat volgend spectaculair beeld opleverde.

Rond 14.15 uur zagen de waarnemers het dier op zo’n 11 kilometer voor de kust van Oostende-Middelkerke. Het gaat om een jong dier dat er volgens het BMM vrij mager uitziet. Wat de bultrug er deed, is niet duidelijk. Mogelijk was het op zoek naar voedsel, want er waren volgens Haelters ook een aantal grote scholen vissen in de buurt.

Het dier bevond zich op een elftal kilometer van de kust. Door een gebrek aan wind, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet aanspoelen, maar Haelters maakt zich toch zorgen. ‘We hebben ook veel plastic gespot. Bovendien kan het nieuws veel plezierboten of speedboten aantrekken, terwijl de bultrug weinig drukte of lawaai kan verdragen’, zegt Haelters. Er werd ook een informatiebericht gestuurd naar alle schepen in de buurt om voorzichtig te zijn.

Het is redelijk uitzonderlijk dat een bultrug gespot wordt. Dat gebeurde eens in 2006 bij een stranding en in 2011. Tijdens het laatste decennium worden echter opvallend vaak bultruggen waargenomen in de zuidelijke Noordzee, wat kan wijzen op een gebrek aan voedsel in het noorden en/of een grotere populatie.

Bultruggen zijn enorme zeezoogdieren. Volwassen exemplaren kunnen 18 meter lang worden en halen een gewicht van maximaal 40 ton. Ze reizen per seizoen zo’n 16.000 kilometer en zijn gekend voor hun grote sprongen boven het wateroppervlak, aldus natuurbericht.be .

Reacties zijn gesloten.