Zeehond wordt geboren met ‘volwassen’ brein

weddelzeehondWeddelzeehonden worden geboren met een relatief volwassen brein. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Het brein van pasgeboren Weddellzeehonden beslaat al 70 procent van het formaat van de hersenen van hun volwassen soortgenoten.

Daarmee hebben de dieren bij hun geboorte het meest volwassen brein uit het dierenrijk. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse Smithsonian Institution in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Mammal Science.

Schedelmetingen

Bij hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers de karkassen van 12 Weddellzeehonden, de meest voorkomende zeehondensoort in Antarctica. Uit schedelmetingen bleek dat de hersenen van de jonge dieren relatief groot waren uitgevallen.

De wetenschappers vermoeden dat de zeehonden worden geboren met een groot brein omdat ze al op jonge leeftijd al grote afstanden onder het ijs moeten afleggen. De dieren worden door hun moeder na zes weken al in de steek gelaten en moet zich dan in hun eentje redden.

Navigeren

Het relatief grote brein van de jonge zeehonden zorgt er waarschijnlijk voor dat  ze razendsnel leren navigeren onder het ijs, zo meldt nieuwssite ScienceNow.

Bij mensen is het brein veel minder goed ontwikkeld bij de geboorte. De hersenen van pas geboren baby’s beslaan maar 25 procent van het brein van volwassenen.

Reacties zijn gesloten.